ClickTale = najz & plinga för gratis testning!

Jag skrev för några veckor sen ett inlägg om Crazy Egg och hur besviken jag blev på den tjänsten. Lovade i samband med den artikeln att återkomma med tankar kring ClickTale som har en liknande tjänst. Den dagen är nu äntligen här!

Jag har de senaste veckorna vridit och vänt varenda liten mutter i verktyget och jag måste säga att det faktiskt är riktigt bra. Förutom att fånga upp användarnas beteendemönster med hjälp av olika “maps” såsom heat- och scrollmaps så får man även riktigt bra kompletterande data på dessa beteenden.

Clicktale heatmap

Ni läser iaf texten

Exempel på data kan vara “hover time” över en länk eller “click hesitation”. De går, precis som i Google Analytics, att segmentera besökarna i oändligt många variabler, från skärm storlek till ort.

Förutom att kunna ta del av olika maps så tycker jag att Clicktales största styrka ligger i sessionsinspelning. Här får du möjligheten att (slumpartat) spela in olika sessioner med användare som du sen kan titta på i efterhand. Detta är ett grymt bra komplement till Google Analytics för det ger siffrorna en konkret och framförallt visuell betydelse.

Untitled from Adam Hassan on Vimeo.

Plötsligt alla de där sidvisningarna och time spent on site inte var så bra då det blev tydligt att användarna spenderade allt tid till att leta genom webbplatsen efter information som till slut aldrig hittades.

Heatmap ClickTale

Det enda (riktigt) negativa som är riktigt störande med verktyget är dess undermåliga exportfunktionalitet. Allt bygger på flash och varken “mapsen” eller sessionerna går att exportera på ett smidigt sätt.

Vill du att jag testar din sajt (fó free!) mot att inspelningarna publiceras här? Hör av dig (ring gärna)! 

PS. Har försökt att få ut snygga “maps” och sessioner i 2 dagar nu och funktionaliteten för export suger verkligen (har nån förresten tips på en bra screen recorder?).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • http://twitter.com/grimupn0rth grimupn0rth

  Bra screenrecorder: Jing (Free) 
  http://www.techsmith.com/jing.html
  För övrigt Adam tror du Clicktale går att köra på ett intranät (Websphere)?

  //Lindman

 • Adam Hassan

  Jao Sveriges bästa testare :-) ! Testade Jing men den ville bara spara som Flash-filer vilka inga tjänster ville ta emot & va inte så keen på deras prenumerationsbetalning heller. 

  ClickTale har 2 script som sätts in direkt efter body-tagen börjar och innan den slutar. Såvida det inte är några brandväggar eller annat jox som hindrar data från att skickas ut borde nog funka. Maila mig URL så kan jag skicka scripten så testar vi!