CrazyEgg – nätets mest överskattade spårningstjänst?

Länge har jag gillat tjänsten CrazyEgg utan att faktiskt ha använt det. Jag vet inte om det har vart namnet eller tjänsten i sig som fångade mitt gillande, nu i efterhand tror jag att det kan ha varit en kombination av de båda faktorerna. CrazyEgg är iallafall ett verktyg som med hjälp av musens rörelser och klick skapar heatmaps för att visualisera exakt vart en person tittar på en webbsida (se tidigare inlägg om korrelation mellan öga & mus, 80%!!!).

Efter att ha väntat alltför länge bestämde jag mig till slut att testa på denna till synes trevliga tjänst och vilken besvikelse det var!

Att anmäla sig till tjänsten var relativt simpelt och gränssnittet som man möttes av var även det trevligt.

Crazy Egg build heatmaps and track clicks

Att konfigurera tjänsten för att börja spela in heatmaps gick även det smärtfritt. Man får ett skript som man lägger in på sidan, likt Google Analytics, och är igång inom loppet av minuter. Så vad var så hemskt kanske ni undrar?

Jo, för det första så spårar skriptet bara en sida i taget, så vill du spåra en hel webbplats får man sätta upp en separat konfiguration för varje sida under webbplatsen. Detta blir givetvis ett enormt arbete och är helt ogenomtänkt. Därmed finns det heller inget sätt att spåra en användares beteende genom hela webbplatsen, utan det enda som erhålls är en heat- och scrollmap vilka ger klena indikationer på vad användarna gör. Man får en vag aning om vart musen vilar men informationen känns ofullständig och pekar inte i nån ordentlig riktining.

scrollmap

En scrollmap som säger lite, men inte speciellt mycket.

Scrollmapen ovan är visserligen lite småskön att titta på och berättar hur mycket ni läsare av denna blogg scrollar på sidan, men denna information finns även att hitta i Google Analytics. Som jag ser det finns det inga som helst anledningar till att lägga pengar på denna tjänst.

Men Adam, att veta hur målgruppen rör sig på webbplatsen är ju viktigt för att kunna optimera väl?

Absolut! Men använd för Guds skulle inte CrazyEgg, det ger lite funktionalitet och ännu mindre värde för pengarna. Jag håller i skrivandets stund på att testa ClickTale och efter att endast ha haft det i tre dagar så kan jag berätta att det verktyget levererar. Kommer lite senare göra ett inlägg med tankar och resultat. Tills dess är ni välkomna att ladda ner heatmapenscrollmapen och confettimapen (seriöst, konfetti?) från CrazyEgg för att se hur ni beter er på denna webbplats.

I wish I had four thumbs so I could give this service four thumbs down.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...