Datavisualisering

Maps i vattenfärger!

Google Maps är ju generellt den karttjänst som de flesta använder sig av. Trots att det idag går att styla om det mesta i Google Maps så känns det fortfarande lite uppstyltat och tråkigt. Lösningen? Stamen Maps. Stamen  fokuser inte på att namnsätta alla gator utan snarare att leverera en karttjänst med skön känsla. Välj bland olika utseenden som vattenfärg, toner eller varför inte eld?

Stamen Maps

Schnyggt!

Stamen Maps

Kanske med toner istället?

Datavisualisering av ekonomiskt stora siffror

David McCandless som jag skrivit om tidigare har gjort en fantastiskt visualisering av stora siffror i den globala ekonomin. Då siffrorna han tog del av inte förekom i en kontext som skänkte någon förståelse om storheterna, valde han att på ett enkelt sett visualisera de. Genom att skapa skalenliga boxar och färgsätta de beroende på syfte har han skapat en informationskarta som både tydliggör siffrorna och ger de ett sammanhang.

Orginalet hittar ni på hans webbplats och hans siffror samt källor på Google Docs. 

 

Billion_dollar_gram_2009

Adios Internet Explorer!

Sen urminnes tider så har världen vart slav under Internet Explorer. Att webbläsaren händigt nog råkat vara installerad på varenda Windows-burk har inte gynnat någon utan snarare tvärtom. Det har lett till ett rutinartat användande och samtidigt tvingat stackars utvecklare anpassa sig till en dyster verklighet som krävt specialanpassningar.

Men tyrannens tid är förbi! I somras kom äntligen Google Chrome ikapp och tog platsen som den mest använda webbläsaren i världen. Nedan kan ni se den hastighet som Chrome växt och Explorer fallit med sen 2009 (Chrome lanserades officiellt 24 april 2009).

webbläsare

Webbläsare globalt

Vackert! Något som överraskar mig är att Chromes globala tillväxt gått snabbare än Sveriges. Själv har jag alltid trott att Sverige vart i framkant men vårt skifte kom nästan ett kvartal senare.

webbläsare Sverige

Webbläsare Sverige

Så om du häckar kvar i IE så är det dags att byta till det bättre alternativet.

Informativ & interaktiv internetstatistik – snyggt!

Svenskarna och internet är en trevlig rapport som släpps av .se och som kommer ut varje år. Precis som det låter så handlar den om svenskarna och deras förhållande till internet. Det tradiga med rapporten har vart den form som den tagit. År efter år har den släpps som en tung PDF och åsamkat läsångest.

Nu är det slut på det! Istället för att bara ge ut en PDF detta år så bjuder .se dessutom på en interaktiv form av rapporten. Lösningen är utvecklad Nansen och ger en grymt bra överblick av svenskarnas förhållande till internet över åren vilket ger ett mycket bättre underlag och insikt.

Muy bien!

Internetstatistik

David McCandless om skönheten med visualisering av data

I en tidsålder där information förekommer i ett överflöd och har tappat sin mening, blir det viktigt att tydliggöra datat och hitta kontexten. David McCandless ger i detta TED-klipp tydliga exempel på vad visualisering av data kan göra och hur pass enkelt det blir att tolka och ta emot det faktiska budskapet.

Data är bra så länge som mottagaren faktiskt kan förstå det i sitt sammanhang, sekunden det förlorar sammanhanget så förlorar den även sin betydelse. Tyvärr är det där de flesta befinner sig idag. Enjoy!

Hans Rosling och visualisering av världsstatistik

Hans Rosling behöver knappast någon introduktion. Den lilla svärdslukande professorn har imponerat på en hel värld med både oväntade förmågor och djupa insikter om hur fattigdom och hälsa hänger ihop. I hans presentation på TED blir det väldigt tydligt hur pass mycket visualisering av data faktiskt gör. En presentation av Excel-diagram och statistik hade inte riktigt förmedlat samma budskap som herr Rosling hade. Om du missat denna presentation så ta en titt och njut av hur enkelt och lättförståligt ett par animerade cirklar kan presentera, annars  komplex och korslänkad, statistik.

 Scroll to top