E-postmarknadsföring

Så ökar du enkelt värdet på ditt e-postregister

Ditt register med e-postadresser är grunden till all din e-postmarknadsföring. Baserat på statistik som härstammar från utskicken så avgör du huruvida bra eller dåligt det har gått. Det är även utifrån statistiken som du faktiskt kan ta välgrundade beslut på huruvida du bör vrida om kommunikationen eller inte. Ett stort problem som ofta förekommer men inte många tänker på är antalet skräpadresser i registret. Ett stort register med adresser är inte värt speciellt mycket om du har irrelevanta och felaktiga adresser. Många förlitar sig på att den nyhetsbrevstjänst man använder sig av på automatik ska rensa bort alla felaktiga adresser (hård studs) men det räcker inte. Generellt finns det fyra typer av adresser som du bör akta dig för då de faktiskt försämrar dina siffror.

Rollkonton
Ett rollbaserat konto är en e-postadress som har namnet efter en specifik roll eller tjänst som personer kan ha på ett företag, till exempel:

  • admin@foretaget.se
  • press@foretaget.se
  • abuse@foretaget.se

Dessa adresser är ofta omhändertagna av en grupp och inte bara en individ. Skickar du ett nyhetsutskick till en sån adress så är sannolikheten stor att budskapet inte passar alla ägare av kontot. Ditt brev hamnar i papperskrogen och blir markerat som spam. Adresserna av denna typ är dessutom ofta tillgängliga via den publika webbplatsen. Detta leder till att de ofta plockas upp av spammare, vilket i sin tur leder till att dessa adresser blir extra bevakade samt skadar ditt rykte om du mailar till de för ofta.

Syntax- och stavfel
Error syntaxAtt stava sin e-postadress felaktigt är oftast ett genuint misstag, och fel stavar folk väldigt ofta. Det kan bero på både slarv som stress och dyslexi.  Knepet med att låta användaren skriva in sin adress två gånger om funkar ofta heller inte då många kopierar och klistrar in den felaktiga adressen.

Hur farligt kan det vara? Jack Hogan, grundare till nättidningen Lifescript uppgav att han såg 500 olika stavningar på yahoo.com i deras register med epostadresser.

Problemet med dessa adresser är att de ofta kommer från folk som faktiskt vill prenumerera på ditt nyhetsbrev, men på grund av stavfel så kommer breven inte fram. Detta skapar inte bara bad will för dig som företag men e-postleverantörerna ogillar när ett stort antal  brev skickas till felaktiga adresser. Detta kan skada ditt rykte hos de vilket sedan ökar sannolikheten att du spamklassas. Det är värt att ta en extra titt och stava rätt namn som uppenbarligen är felstavade.

Fejkadresser
Dessa adresser uppges ofta av personer som inte vill uppge en riktig e-postadress, men av nån anledning måste. Det skulle till exempel kunna vara i ett registreringsflöde där användaren är rädd att han eller hon ska få oönskad e-post. Istället för att uppge en riktig adress hittar de på något som till exempel:

  • aldrig@gmail.com
  • 123@hohoho.se
  • asdf@qwert.se

Frågar du som företag efter användarnas e-postadresser i irrelevanta sammanhang så ökar risken att få adresser som dessa. Om du till exempel anordnar en tävling så är de flesta förmodligen mer intresserade av tävlingen än att få nyhetsbrev vilket leder till en fejkadresser. Kräv endast e-postadresser i relevanta sammanhang för att undvika fejka adresser.

PS. Även om alla prenumeranter anmäler sig helt frivilligt till ditt utskick så kommer du fortfarande att upptäcka en del fejkadresser, ibland har folk helt enkelt inget bättre för sig.

Spamfällor
SpamfällaJapp, sånt finns. Spamfällor gillras av olika e-postleverantörer för att klämma åt spamare. Det man gör att lägga ut listor med märka e-postadresser. Sen väntar man. Till slut hittar spamarna listan, använder den vilekt gör att de kan identifieras. Genom att falla i dessa fällor så kan ditt företag spamklassas. Listor kan även utnyttjas till din nackdel på följande två sätt:

  • En konkurrent lägger in adresserna i ditt register genom att registrera adresserna på din webbplats. Du spamklassas.
  • Du köper e-postadresser av en opålitligt leverantör som fått sina adresser på suspekta sätt.

Ökar plötsligt ditt register utan någon större anledning kan det vara en anledning till att bli misstänksam. Vissa fäll-adresser är mer självklara än andra till exempel abuse@foretag.se men de flesta är hemliga för att bibehålla effekten.

Vad kan vi lära oss?
Jo, genom att  systematiskt gå genom ditt register med adresser och ta hänsyn till ovanstående fall kan du inte bara få mer relevant statistik men du kommer få enklare att anpassa budskap samt undvika att bli spamklassad. Och sist men inte minst du ökar värdet på ditt register då det bara kommer att innehålla relevanta adresser.

Länge leve e-postmarknadsföringen!

Rykten har florerat länge nu att e-postmarknadsföringen är död. Att den inte längre funkar och är ineffektiv. Det här inlägget skrivs just för att ta kol på sådana rykten. E-postmarknadsföringen är absolut inte död. Doch håller marknaden på att förändras. Här kommer lite e-postfakta:

Studier har även visat att konsumenter föredrar e-post för kommersiella budskap.

Det har även visat sig att e-posten blivit mer mobil idag jämfört med tidigare.

Och avslutningsvis så har man även undersökt ROI:n gällande e-postmarknadsföring. Du får tillbaka hela 42,08 dollar på varje satsad dollar vilket gör e-postmarknadsföringen till en av de mest lönsamma sätten att marknadsföra sig på. Så nästa gång någon påstår att e-posten är död så vet du bättre.

 Scroll to top