Gamification

McPixel – bättre blir det inte

Ibland så stöter man på de där tillfällena där man plötsligt blir ett med allt och livets gåta får ett svar. McPixel bjuder definitivt inte på en sådan stund men funkar riktigt bra som underhållning mellan dina själsliga resor.

Kort sammanfattat så skall man se till att en dynamitgubbe inte sprängs och du har 20 sekunder på dig per bana. McPixel bjuder på ett underbart tidsfördriv och pixelgrafik när den är som bäst.

Ladda ladda! (finns även till Android och iPhone)

Jesse Schell och spelapokalypsen

Hola! Efter över en månads uppehåll tänkte jag att det är dax att komma igång igen och vi börjar med en lååååång video av den fantastiske herr Jesse Schell. Vanligtvis kan man bli lite småseg av att se på en föreläsning på nästan 90 minuter men Jesse är karismatisk som få.

Jag levererar ingen kortversion av hans föreläsning för den förtjänar en genomtitt. Passa på och låta den gå i bakgrunden medan du rensar sommarens inkomna mail. Enjoy!

Jesse Schell: Visions of the Gamepocalypse from The Long Now Foundation and The Long Now Foundation on FORA.tv

Tre nyckelfaktorer för att integrera gamification i digitala tjänster

Den forskande tysken Sebastian Detering tar i denna saftiga gamification-presentation upp tre nyckelfaktorer som enligt honom ofta saknas inom digital tjänsteutveckling. Dessa är:
  1. Meaning – Applikationer/tjänster måste vara meningsfulla för användarna vilket kan åstadkommas på olika sätt.
  2. Mastery – Upplevelsen att känna sig kompetent genom att uppnå mål. Denna faktor är direkt avgörande för om upplevelsen är underhållande och engagerande.
  3.  Autonomy – Vad är det som gör det roligt och betydelsefullt?
Saftigt & snyggt!

Gabe Zichermann om gamification och dess påverkan

Gabe Zicherman, mannen bakom Gamification Summit och lite andra saker, talar i detta TED-event om gamifications inverkan på barn. Längst vägen berör han områden som Flynneffekten, hur variabler som utnyttjas av spelvärlden börjar beträda andra områden samt hur barns läshuven kan slipas om man sätter lite guldkant på tillvaron. En intressant presentation även om jag hade önskat mer djupgående insikter och kopplingar men det kanske inte hinns med på 16 minuter.

Kan samtidigt passa på att lägga in några av Gabes slides som  jag hittade. Läser man mellan raderna så finns det en hel del att hämta. I slutändan handlar det om att identifiera målgruppen, förstå vad som engagerar de och försöka leda de till att hamna i ett “flow”. Detta gör man genom att ge målgruppen nya utmaningar och morötter att sträva efter samt genom att väcka ett engagemang innan man ber om ett åtagande. Bläddra genom!

Så kan spel förändra undervisningen

Spel kan vara så mycket mer än bara ett nöje på kvällar och helger! Vissa skolor har börjat upptäcka den nytta som spel kan kan åstadkomma. Det handlar om allt från att öva upp studenters analytiska förmågor, till förbättrade kommunikativa färdigheter och icke-linjärt tänkande.

Tester har även bevisat att genom att låta studenter lära sig genom spelandets form så utsätts de återkommande för information vilket bland annat har lett till en 50% ökning av rätta svar i standardprov. Fantastiskt.

Infographicen nedan sammanfattar de olika områdena inom spel som kan gynna studenterna samt synen som olika intressenter har. Det enda jag reagerade på är hur Angry Birds kunde klassas som ett vetenskapligt spel, måste ha missat något under min skolgång… Enjoy!

Video Games and Education
Via: Online Colleges Guide

Video: Hur “Game Dynamics” påverkar oss

Satt precis och kollade på denna presentation av Jesse Schell som är en av världens främsta inom speldesign. I 30 minuter berättar han om dåtiden, nutiden och framtiden för game dynamics och om olika poängsystem som existerar i vår värld. Det blir löjligt uppenbart hur duktig spelbranschen är på att förstå människors önskan efter motivation och belöningar samt hur längtan efter något verkligt och autentiskt är större idag än någonsin. Tre punkter jag bland annat fastnade för var:

  • Digital utveckling leder till en divergens
  • Vi är helt omedvetna om de olika belöningssystem som  genomsyrar våra dagliga liv
  • Belöningssystem kommer att ta en mycket större plats i framtiden
Har du 30 minuter över så rekommenderar jag starkt att du tar en titt på videoklippet. Enjoy!

 

 Scroll to top