Innovation

Spencer Kelly på SIME 2012

Idag är det SIME och trots viss skeptism (min generella inställtning) så har det vart riktigt bra. Spencer Kelly, programledare på BBC:s Click har precis hållit låda om det bästa från det digitala smörgåsbordet och det är en spännande framtid vi går till mötes!

Så vad är det bästa undrar ni? Håll i hatten.

1. En japansk robotdräkt
Japp, japanerna har gjort det. För att hjälpa deras äldre att orka ett mobilt leverne även i äldre dagar har de utvecklat en robotdräkt med namnet HAL. Bakom denna fantastiska skapelse hittar vi företaget Cyberdyne. Inget spooky med det namnet alls.

Cyberdyne

2. De smarta telefonernas processorkraft
Följande film har både filmats och redigerats via endast en “smart” telefon. Fantastiskt!

3. Den japanska penndatorn
Även här omfamnar japanerna teknologin och ligger några steg före alla andra. Hur kommer framtidens dator se ut? Kanske såhär.

japansk penndator

Och funka såhär:
japansk penndator

Det var några saker till som t.ex. augmented reality appar och framför allt “flytande displayer, såna som man ser i framtidsfilmer från 80-talet. Dock inget jag hittade länkar till.

Kan ni inte vara på plats här, så ta del av streamingen. 

En framtid med Google Glasses

Google är alltid fulla av påhitt och det senaste bubblet som börjar locka till sig nyfikenhet är deras “Project Glass“. Det hela går ut på att utveckla augmented reality-baserade ögonskärmar som förser dig med information och funktioner du kan tänka dig behöva till vardags.

Videon nedan visar på konceptet och tanken känns väldigt god. Den fråga jag dock vill ha svar på är huruvida  du måste gå och prata högt för dig själv hela tiden.

Beräknat släpp 2013.

Strongow bakom världens första digital kapsyl

Strongbow påstår sig ha utvecklat världens första digitala kapsyl, StartCap. Med hjälp av RFID så triggas olika händelser igång. Detta sker när kapsylen avlägsnas vilket skickar en signal som skannas av och sätter t.ex. igång musik eller ett fyrverkerispel. Fantastiskt!

Om detta inte är innovation när den är som bäst så vet jag inte vad som är.

Innovativ interaktion med Old Spice och Terry Crews

Old Spice har sedan ett bra tag tillbaka gjort en hel del bra och uppmärksammade reklamfilmer som fått bra med viral spridning. Idag släpptes ytterligare en film, med den talangfulle Terry Crews, vid namn Muscle Music. Den är inte bara riktigt riktigt riktigt bra men tillåter dessutom dig som tittare att interagera på ett riktigt innovativt sätt på slutet. Missa inte!

Old Spice Muscle Music from Terry Crews on Vimeo.

Astmapolisen – astmatikerns digitala frälsare

Ibland blir man sådär glad att någon har tänkt utanför boxen och kommit på en smart lösning som är till nytta för folk. Asthmapolis har som idé att med hjälp av nätet fånga upp vart astmatiker drabbas av astmaattacker. Den informationen kan sedan nyttjas för att både varna andra astmatiker om farozoner men även för att forska vidare på. Briljant!

Have a peak.

What is Asthmapolis? from Asthmapolis on Vimeo.

Bryt de tankemässiga barriärerna!

Att “tänka utanför boxen” är idag ett vedertaget begrepp som alltför många slänger sig med. Uttrycket föddes på 70-talet, när management konsulter ville få sina kunder att känna sig otillräckliga genom att rita upp 9 punkter på ett papper som sedan skulle länkas samman med så få streck som möjligt. Precis som det låter så är man tvungen att tänka utanför… ja, boxen för att klara av utmaningen.

Problemet som de 9 punkterna tydliggör är vår otillräcklighet att tänka bortom det uppenbara. De 9 punkterna bildar en “osynlig” box som kallar fram vårt behov att känna igen former varpå vårt tänkande låser sig och vi blir inskränkta till boxen.

9 dot problem

Håller man sig innanför den osynliga boxen så går det inte att länka ihop de nio punkterna med färre än 5 streck. Tyvärr är det denna lösning som de flesta kommer fram till. På grund av att vi utmanar vår hjärna på tok för sällan så har vi problem med att se bortom det uppenbara och utmaningen ur andra perspektiv.

9 dot problem

Tänker man bortom det uppenbara så förstår man att det finns ingen box. Det finns inga osynliga begränsningar att förhålla sig till. Det går att lösa problemet med endast 4 streck. Detta är den näst vanligaste lösningen och det krävs en hel del kreativa och barriärbrytande övningar innan de flesta lär sig att se bortom det uppenbara.

9 dot problem

När man väl inser att det inte finns några gränser att förhålla sig till blir det genast enklare att hitta alternativa två-dimensionella lösningar. Men går det att lösa 9-punkts problemet med färre än 3 streck? Går den att lösa med endast ett streck?

9 dot problem

Återigen allting handlar endast om perspektiv och vilka begränsningar väljer att förhålla oss till. Det finns inget som inte tillåter oss att lägga till en tredje dimension och rita ett långt rak streck som cirklar runt pappret och länkar samman all punkter. När vi väl börjat inse detta så blir det väldigt uppenbart hur pass många osynliga hinder vi målar upp för oss själva. De mest uppenbara lösningarna på problemen är absolut inte alltid de bästa och för att nå nya kreativa lösningar behövs både övning och utmaning.

Jag kommer längre fram att skriva lite om hur man övar upp sin kreativitet och perspektivseende samt utmanar hjärnan. Men tills dess, lämnar jag er med en sista lösningen att reflektera över. Varför kom du inte på denna direkt för?

Au revoir!

9 dot problem

 Scroll to top