Inspiratörer!

Med jämna mellanrum så stöter man på personer & figurer som inspirerar. Ambitionen är att på denna sida samla ihop alla de människor & ting som har den där extra dimensionen och som hjälper mig framåt.

Martin Luther King Jr & Malcolm X

MartinLutherKing-MalcolmX

Förutom att både Herr King och Herr X var utmärkta retoriker och kämpade för de färgades rätt i samhället så var en deras största styrkor insikten om hur fruktan hindrar handling. Genom att ha bekämpat och vunnit över sin egen fruktan så öppnade det inte bara upp möjligheter till handling för de som personer med de ändrade dessutom förutsättningarna för hela de färgades samfund i det då förtryckande USA.

Aqua Teen Hunger Force

aqua-teen-hunger-force

Bästa serien nånsin. Det handlar om en Pommes Frites (Frylock), en Milkshake (Master Shake) och en köttbulle (Meatwad) som lever ihop och har en granne med attitydsproblem (Carl). När Adult Swim kom på denna serie så gissar jag att det var efter ett antal bloss av nått kreativitetshöjande, för den kreativa höjden på denna serie känner inga gränser. Det inspirerande är inte det faktum att serien faktiskt är rätt underhållande men att de vågade satsa på nått som inte alls är mainstream och lyckas brutalt bra. Serien har hittills gått i nio säsonger, det har gjorts en film, några spel samt så finns det ett stort utbud av handelsvaror kring den. Underbart!

Richard Thaler

Richard Thaler

Richard Thaler är en amerikansk professor inom ekonomi och beteendevetenskap. Förutom att ha skrivit den fantastiska boken “Nudge” så är hans starka sida kopplingen mellan påverkan och konsekvens. Istället för att bara konstatera huruvida en tes eller teori stämmer eller inte så går Thaler längre och gräver sig ner i det mänskliga beteendet för att ta reda på varför det är som det är. Och det är en stor anledning till varför hans inspirerar mig, i den digitala värld som vi verkar inom konstateras det bara att så är fallen men vi missar oftast de bakomliggande faktorerna.

AC/DC

ac-dc

AC/DC. Ja, vad finns det att säga om dem. I en tid när all musik går genom samma maskin, finetunas och låter extremt homogen så kör de sin grej. Som de alltid gjort, som alltid funkat och som alltid kommer att funka. Har man nått man tror på, satsa allt och håll fast vid det (såvida det inte visar sig vara en riktigt dum idé som inte alls funkar). I en redan rätt homogen värld är det sista vi behöver ännu mer homogenitet. Det har till och med bevisats att de sämsta besluten tas av homogena grupper då perspektiven oftast är väldigt likartade.

Wolverine

Wolverine

Förutom en sjukt vältränad kropp så har seriefiguren Wolverine en egenskap som jag ofta tycker saknas i arbetslivet, magkänsla och ett driv framåt. De störst flaskhalsarna uppstår när personer inte vågar utan tvekar och alltid försöker se till att ha ryggen fri. Jag menar givetvis inte på att man skall springa på varenda mina som finns, men att våga utöva frihet under ansvar och ta konsekvenserna i efterhand istället för måla djävulen på väggen innan man ens tryckt på knappen är något jag verkligen saknar. Och hur klyschigt det än låter, det är bättre att be om ursäkt än att be om lov . Saker blir i alla falla gjorda då.

  • http://twitter.com/mikaelleven Mikael Levén

    +1 på Wolverine (i synnerhet)! :)

  • Adam Hassan

    Eller hur! Om världen var lite mer som seriernas värld hade allt vart så mkt vackrare och bättre :-)