Lite olika typer av boi-oi-oing a.k.a. bounces

bounce

Generellt är bounces nått som inte gillas av webbplatsägare och det med all rätt (en Bounce är när en användare kommer till din webbplats, endast tittar på en sida och sen drar igen). Sättet som många jobbar med bounces idag är dock lite.. omoget. Många inser inte att en Bounce kan kategoriseras på olika sätt och beroende på dess karaktär bör man jobba olika med de. Själv gillar jag att kategorisera Bouncen på tre olika sätt:

  • Hård bounce 
    Användaren stannar mindre än 4 sekunder på sidan. Denna besökare har förmodligen hamnat på din webbplats  av misstag och väntade sig annat innehåll. Sannolikheten är liten att personen kommer tillbaka.
  • Mellan bounce
    Användaren stannar mellan 4-10 sekunder. Besökaren ifråga letar efter speciellt innehåll på sidan men hittar inte det på automatik och går vidare.
  • Mjuk bounce
    Användaren visar stort engagemang genom att stanna längre än 10 sekunder. Denna besökare har med stor sannolikhet hamnat på din sida medvetet och letar aktivt efter information men bristande innehåll leder iväg även denna.

Av de tre nämnda typerna så är som sagt sannolikheten stor att den som bouncar hårt inte kommer tillbaka och du behöver inte ägna vidare tankar åt de. Hur får man då de andra att stanna?

please-dont-go

Mellan bouncarna letar efter något och är villiga att spendera en liten tid på din webbplats. Deras intressse måste fångas snabbt och detta gör du enklast med tydliga och träffsäkra rubriker, talande bilder och tydliga ingångar till vidare läsning.

De mjuka bouncarna är villiga att spendera lite mer tid för att hitta informationen och dessa är således även enklast att fånga upp. Förutom att ha samma tydlighet i rubrik, bilder samt ingångar så kan du även fånga upp dessa genom att aktivt länka vidare i texter samt ha relaterade puffar tillsamman med innehållet.

Sätt upp segment i GA och experimentera med innehållet för att se om det går att sänka Bounce raten på specifika sidor. Är du osäker på hur du gör så kommer jag under morgondagen skriva ett inlägg om hur man lägger upp sådana segment.

Word from the Bird.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...