MeMe

Y u no guy – vem är han?

Y u no guy, är en snabbt växande bildserie skapat kring ett det välkända ansiktet nedan i kombination med en tafflig gramatik fokuserandes på ett specifikt ämne.

y-u-no-guy

Den charmiga nunan, fylld av frustration och ilska, härstammar från den japanska serien GANTZ, som släpptes februari 2002 (kapitel 55, den nakna kungen) och översattes till engelska 2009.

Ansiktet fick, kort efter att serien översattes till engelska, en snabb spridning på olika forum.

Så hur föddes själva maneret?
Det är lite osäkert på vem som skapade orginalet. Man vet dock att den första förekomsten av “Y u no”-bilden postades på LOLTumblrWallpapers (nu nedlagd?). Den fick en explotionsartad spridning.

y-u-no-txt-bak

Inom loppet av några få veckor hade detta blivit ett fenomen och folk återskapade “y u no guy” med tusentals olika budskap. Samtidigt så ändrades bakgrunden till den idag så välkända blåa färgen.

Y U NO Guy Know Your Meme

Spridningen av frasen “y u no” har nått utanför internet och idag kan den förekomma på de mest oväntade platserna, som t.ex. en protestskylt i Egypten.

mubarak-y-u-no-step-down

Sugen på att göra din egen “Y u no guy”? Enkelt fixat på MeMe Generator.

Vad är ett troll?

Idag håller vi det enkelt! Ett troll, eller internettroll som vissa säger är ett slanguttryck för personer som skriver provokativa och icke-relevanta inlägg och kommentarer. Syftet är att provocera och skapa känslomässiga debatter som hamnar utanför ramen för den ursprungliga diskussionen. Ordet kan också göras till ett verb vilket blir “trolling (en)” som då alltså syftar på att helt enkelt djävlas.

Troll Face

Trollface som dök upp runt 2008 indikerar på trollens närvaro

Artisten bakom “trollface” kallar sig själv för Whynne och får på tok för lite kredd för hans verk ovanför.

Så vad kan man göra med denna information?
Jo driver man ett community, forum eller annan satsning med användargenererat innehåll och märker att ni har troll närvarande, så är ni inte ensamma. Troll har funnits lika länge som det funnits människor. Ofta så kan kollektivet gå ihop och förkasta dennes kommentarer och verbala angrepp. Går det för långt så finns det dokumenterade strategier kring hantering av dessa och i värsta fall går det även att stänga de ute.

 Scroll to top