Så bygger du sociala upplevelser | Del 5 av 5

Steg 5 – Moderera varsamt. Låt communityt lyfta de personer och det innehåll de värderar högt.

Funktioner för att åstadkomma detta kan exempelvis göras med hjälp av omdömessymbolik eller betygsättning.

reputationlabels_yahoointranet

Omdömessymbolik på Yahoos intranät

Communityt kan hjälpa till att uppmärksamma kvalitativa bidrag vilket i sin tur kan bidra till att attrahera nya besökare och hålla interaktionen vid liv. Processen hjälper också med att dölja bidrag av dålig kvalité. Håll ett öga på ditt community, delta och välkomna nya användare samt se till att du blir en förebild för alla andra besökare.

rolemodel_catarina_hunch

Hunch grundaren Catarina Fake agerar som förebild för communityt som byggs på webbplatsen

Försök att lägga märket till vilka användare som är passionerade och vilka som orsakar problem. Lår diskussioner löpa ut naturligt och låt framför allt communityt moderera sig självt. Viktigt blir att tillgängliggöra verktyg för att till exempel kunna märka ut innehåll som spam, blocka användare och rapportera missbruk. Lägg dig endast i när det är absolut nödvändigt.

reportabuse_yahooanswers

Funktion för att kunna rapportera missbruk finns tillgänglig på varje kommentar på Yahoo! Answers och tillåter användare att själva moderera inläggens kvalité.

Dessa är några av de saker du ska tänka på när du bygger sociala applikationer eller när du ska lägga till social funktionalitet på din nuvarande webbplats. Det finns en hel del till sociala funktioner och koncept tillgängliga via det sociala ekosystemet men dessa 5 steg som jag gått igenom ger en bra grund att utgå från.

Och slutligen, du behöver absolut inte göra allt på en och samma gång. Börja med några enklare funktioner och lyssna sedan av med dina användare när det är dags att ta nästa steg. Addera komplexitet allteftersom ditt community växer och kom ihåg att du bygger ett forum för aktivitet och konversation – du behöver inte ha listat ut allt från dag ett. Dina användare kommer att skapa egna vägar för att interagera och hitta syfte och mål med närvaron.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...