Vart ska jag titta? Vikten av bildvalet.

Alltförofta ser jag ett slarvigt användande av bilder på webbplatser där personen tittar bort från budskapet eller ännu värre ut från skärmen. Det är inte bra.

Vi människor är extremt lätta att manipulera och vi har dessutom väldigt svårt att motstå impulser. När man jobbar med gränssnitt och bildval så måste man veta detta. Man måste ha koll på vilka faktorer som påverkar användarna och utnyttja detta. Generellt finns det tre impulsskapande variabler man borde känna till när man jobbar med bilder:

  1. Vi följer andra människors blickar
  2. Vi följer pilar med blicken
  3. Vi följer objekts “riktlinje”

Vad betyder det?
Jo vi människor är oerhört nyfikna (och följer våra impulser). Om en person stirrar på något så väcker det nyfikenhet inom oss och vi vill veta vad personen stirrar på. Detsamma gäller för både pilar såväl som för objekt.

Hur påverkar detta konvertering?
Genom att veta detta kan vi styra personers blickpunkt till att fokusera på det vi tycker är viktig på till exempel webbplatsen.

Finns det konkreta bevis för detta? Självklart!
Usable Word genomförde en undersökning där106 respondenter fick använda sig av Tobii T60 Eyetracker för att granska annonser. Detta blev resultatet:
Conversion

Det vi ser ovan är en så kallad blickkarta som visar hur en repondents blick har vandrat över bilden. Som ni ser så började personen att titta mitt i bilden (vilket gjordes medvetet och med hjälp av ett fixeringskors så alla respondenter fick samma förutsättningar). Blicken for därefter direkt till barnets ansikte och sen vidare till rubriken.

En respondents blickkarta säger inte så mycket, så man skapade dessutom en heatmap där samtliga respondenters blickfokus slogs samman.

Conversion

Som ni ser så ligger det största fokuset på barnets ansikte och relativt lite fokus läggs på brödtexten, budskapet och avsändaren.

Låter man dock barnet titta på texten istället så kan man få ett litet annorlunda resultat.Conversion

Som ni ser så är blickkartan rätt lik den tidigare men en stor skillnand är att respondenterna fokuserar mindre på barnets ansikte. Tittar man på den sammanslagna heatmapen så ser man en väsentlig skillnad i respondenternas blickfokus.

Conversion

Ett mycket större fokus läggs inte bara på rubriken men även på brödtexten. Respondenterna följde inte bara barnets blick men även riktningen som barnets haka pekade åt. Dessutom fick varumärket ett större fokus än tidigare.

Det blir väldigt tydligt hur pass mycket bilder påverkar. Använd inte bilder där personen i fokus tittar ut från skärmen det är verkligen inte bra. Använd istället bilder där personerna tittar rakt på budskapet så kommer ni se att ert budskap får en helt annan genomslagskraft.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...