Webbtjänster

Maps i vattenfärger!

Google Maps är ju generellt den karttjänst som de flesta använder sig av. Trots att det idag går att styla om det mesta i Google Maps så känns det fortfarande lite uppstyltat och tråkigt. Lösningen? Stamen Maps. Stamen  fokuser inte på att namnsätta alla gator utan snarare att leverera en karttjänst med skön känsla. Välj bland olika utseenden som vattenfärg, toner eller varför inte eld?

Stamen Maps

Schnyggt!

Stamen Maps

Kanske med toner istället?

DashThis – din högra hand i webbanalys

Ibland när man jobbar med webbstatistik kan det blir lite överväldigande. En massa siffror utan kontext och relevans gör att analysen sällan resulterar i vettiga slutsatser och handlingar. Även om du har definierat upp KPI:er och satt mål så tar det emot att föra över siffrorna till Excel för att jämföra och följa upp.

Men nu är det slut på det hela! DashThis är tjänsten som löser biffen åt dig och visualiserar din statistik på det mest härliga sätt.

DashThis

Förutom att definiera upp mål och få en överblick av vad som sker på din webbplats så kan du dessutom koppla in statistik från källor såsom Facbook, Twitter, Adwords med mer. Det blir inte bara snyggare och roligare att jobba med, det blir dessutom definitivt enklare att ta actions på och förmedla vidare.

DashThis

Så släng ut dina excel-dashboards och börja med DashThis istället.

Ciao!

CrazyEgg – nätets mest överskattade spårningstjänst?

Länge har jag gillat tjänsten CrazyEgg utan att faktiskt ha använt det. Jag vet inte om det har vart namnet eller tjänsten i sig som fångade mitt gillande, nu i efterhand tror jag att det kan ha varit en kombination av de båda faktorerna. CrazyEgg är iallafall ett verktyg som med hjälp av musens rörelser och klick skapar heatmaps för att visualisera exakt vart en person tittar på en webbsida (se tidigare inlägg om korrelation mellan öga & mus, 80%!!!).

Efter att ha väntat alltför länge bestämde jag mig till slut att testa på denna till synes trevliga tjänst och vilken besvikelse det var!

Att anmäla sig till tjänsten var relativt simpelt och gränssnittet som man möttes av var även det trevligt.

Crazy Egg build heatmaps and track clicks

Att konfigurera tjänsten för att börja spela in heatmaps gick även det smärtfritt. Man får ett skript som man lägger in på sidan, likt Google Analytics, och är igång inom loppet av minuter. Så vad var så hemskt kanske ni undrar?

Jo, för det första så spårar skriptet bara en sida i taget, så vill du spåra en hel webbplats får man sätta upp en separat konfiguration för varje sida under webbplatsen. Detta blir givetvis ett enormt arbete och är helt ogenomtänkt. Därmed finns det heller inget sätt att spåra en användares beteende genom hela webbplatsen, utan det enda som erhålls är en heat- och scrollmap vilka ger klena indikationer på vad användarna gör. Man får en vag aning om vart musen vilar men informationen känns ofullständig och pekar inte i nån ordentlig riktining.

scrollmap

En scrollmap som säger lite, men inte speciellt mycket.

Scrollmapen ovan är visserligen lite småskön att titta på och berättar hur mycket ni läsare av denna blogg scrollar på sidan, men denna information finns även att hitta i Google Analytics. Som jag ser det finns det inga som helst anledningar till att lägga pengar på denna tjänst.

Men Adam, att veta hur målgruppen rör sig på webbplatsen är ju viktigt för att kunna optimera väl?

Absolut! Men använd för Guds skulle inte CrazyEgg, det ger lite funktionalitet och ännu mindre värde för pengarna. Jag håller i skrivandets stund på att testa ClickTale och efter att endast ha haft det i tre dagar så kan jag berätta att det verktyget levererar. Kommer lite senare göra ett inlägg med tankar och resultat. Tills dess är ni välkomna att ladda ner heatmapenscrollmapen och confettimapen (seriöst, konfetti?) från CrazyEgg för att se hur ni beter er på denna webbplats.

I wish I had four thumbs so I could give this service four thumbs down.

Placekitten: Så mycket mer än bara söta kissar

Förra året dök den fantastiska tjänsten Placekitten upp. Det är en riktigt bra tjänst för utvecklare som behöver temporära bilder under sina utvecklingsprojekt. Det enda du gör är att ange tjänstens URL http://placekitten.com samt den storlek du vill att bilden ska vara i bredd och höjd /200/300 och sen dyker en bild fram på en söt liten katt i rätt storlek och bra kvalite (http://placekitten.com/200/300).

Placekitten

Jag är en Placekitten-katt

Riktigt smidigt för att snabbt slänga in platshållare utan att behöva krångla med att hitta och skala om bilder. Tröttnar man på kissarna så finns även den alternativa tjänsten PlaceSheen där du kan få fina bilder på herr Charlie Sheen.

PlaceSheen

Rajrajraj

Så optimerar du dina bilder för bättre WPO

När du jobbar med WPO för att optimera din webbplats är det självklart flertalet variabler som du du bör tänka på. En generell rekommendation är att börja med de bitar som tar upp den största laddningstiden. Vilka dessa delar är varierar från webbplats till webbplats men ofta förekommande bovar är tredjeparts javascript och okomprimerade bilder.

Det är inte sällan man stöter på webbplatser som helt struntat i att beskära bilden och tror att det räcker med att ange en nya storlek i koden. Det gör det inte.

Börja med att beskära din bild till rätt storlek i valfritt bildredigerare och spara som  JPG eller PNG. Om du funderar på GIF så släpp den tanken, det filformatet är nämligen inte speciellt WPO-vänligt då den väger betydligt mer än till exempel PNG.  Men visste du att det går att komprimera bilden ytterligare för WPO:n och användarupplevelsen?

Surfa in på Smush.it och ladda upp dina bilder eller ange URL:en där de ligger. Tryck sedan på knappen “Smush” och PANG så får du en optimerad version av din bild.

Yahoo Smush.it

Så vad är det Smush.it gör egentligen? Jo, tjänsten sparar om bilden i “progressive JPG” istället för “baseline JPG”. Det betyder att bilderna laddas in på olika sätt. Baseline laddas uppifrån och ner likt exemplet nedan.

Baseline JPG

Progressive å andra sidan laddar in bilden så som namnet föreslår, progressivt. Det betyder att hela bilden laddas in direkt fast till en början i låg kvalité och ökar sedan i kvalité tills den är färdigladdad.

Progressive JPG

En fördel förutom mindre bildstorlek och därmed även snabbare laddningstid är även ur ett användbarhetsperspektivet. Använder du dig av progressiva JPG:s så ser användarna direkt att något är på gång och kan ta del av hela bilden även med en sämre uppkoppling.

Tiny Eye – det charmiga bildsöket

Japp, du läste rätt. Äntligen finns ett bildsök som gör det möjligt att identifiera den där okända bilden som ligger på ditt digitala skrivbord. Tiny Eye slog upp sina portar redan 2008 och låter användare både ladda upp bilden man vill identifiera eller ange URL:en. Efter att du laddat upp bilden så gör tjänsten en jämförelse med sin bildbank och hittar förhoppningsvis källan till din bild. Då bra bilder är väldigt spridda över nätet så är chansen stor att flertalet källor listas upp. Det gör att du snabbt får en bra överblick över hur pass använd bilden är. För tillfället så har Tiny Eye indexerat över 1,953,157,319 bilder vilket gör det väldigt sannolikt att du kommer att hitta just den bild som du vill identifiera.

TinEye Reverse Image Search

Varför söka upp och identifiera bilder? Tjänsten är riktigt bra om du hittat en bra bild och behöver en annan storlek av den. Genom att ladda ner ett tillägg till Firefox eller Chrome så kan du enkelt högerklicka på bilden du hittat online och snabbt ta reda på om den finns i andra storlekar och kvalitéer.

3 tummar upp.

 

Topp fem Google Chrome Extensions

Att hitta en webbläsare som man trivs med är inte lätt, som tur är finns det inte så mycket att välja bland. När du väl lyckats hitta en du kan jobba med så kommer den sekundära utmaningen, tilläggen. Att surfa med en webbläsare utan tillägg är som att cykla på en motionscykel – ok men du kommer ingenstans. Då jag surfar i Google Chrome så tänkte jag lista min topp fem tillägg jag inte klarar mig utan.

 1. MesureIt! – När som kan du dra fram din digitala linjal och mäta pixlarna på sidan. Riktigt bra när du vill ta ett snabbt mått och slippa kolla genom källkoden, CSS:en eller print screena.MeasureIt!
 2. Awesome ScreenShoot – Med jämna mellanrum dock så behöver man ta en screen shoot på det som du surfar på. Då är dags att plocka fram Awesome ScreenShoot. Det tillägget tar inte bara en bild på vad som finns i din läsare just nu men du får chansen att utföra enklare redigeringar också. Du kan bland annat beskära bilden, rita på den och göra delar suddiga innan du sparar den på datan. Sparar otroligt mycket onödig tid då man slipper öppna de i efterhand i Photoshop för den där enkla redigeringen.
 3. FireBug Lite – Ja, det mysiga lilla tillägget vi älskar så mycket finns även till Chrome. Är du utvecklare av något slag känner du till det och om inte så kommer du förmodligen inte känna till det.
 4. Eye Dropper – Det perfekta tillägget när du vill ta reda på vilken färg det egentligen är du tittar på. Fram med pipetten och ta reda de där hexadecimalerna! Sparar både tid och tårar.
  Eye Dropper
 5. SEO Site Tools – SEO är ju inte bara trevligt men viktigt. Firefox har ju haft fördelen med att ha en massa tillägg ju för SEO men nu börjar äntligen Chrome komma ikapp. SEO Site Tools ger dig inte bara siffror på träffbilden i Google men även en överblick på vart alla H-rubriker på din sida är samt konkreta förslag på förbättringsåtgärder och mycket mycket mer. Ett måste för alla som har det minsta SEO intresse.

  SEO Site Tool

  Det var mina fem måsten för Goole Chrome, självklart finns det en oändlig sjö av tillägg som som du hittar på Chromes Extensions webbplats.

  Memolane – din personliga tidsmaskin

  Memolane är en helhärlig applikation! Till skillnad från Greplin (numera Cue) som jag skrev om tidigare så indexerar Memolane all information som du har i dina social kanaler och skapar en tidslinje. Det blir sen möjligt att navigera sig i tidslinjen och se exakt vad du sagt, gjort och befunnit dig, beroende på vilka tjänster du kopplar upp mot Memolane.

  Genom att skapa ett konto så får du först valet som tillåter dig att koppla på olika sociala kanaler där du är aktiv.

  Signup to Memolane

  Efter att du valt vilka kanaler du är aktiv inom så indexeras allt innehåll (blixtsnabbt) och en tidslinje skapas från det första daterade inlägget.

  Timeline Memolane

  Nu har du fått en tidslinje som ger en övergripande bild om vad du gjorde och när. Det är även möjligt att skapa “storys”, det vill säga bjuda in vänner och skriva en historia och samla bilder om ett tillfälle som vart eller komma skall.

  En riktigt riktigt trevlig tjänst. Har nästan saknat den historikkoll som Memloane ger och jag får ett leende på läpparna när man ser allt crap som man sagt och gjort. Då Memolane fortfarande är i beta-stadie så är den fortfarande aningen småbuggig.

  4 tummar upp.

  Greplin – din personliga sökmotor

  Hur ofta har du inte diskuterat något på Facebook eller lagt ett dokument i Dropbox som du sedan velat återfinna? Att hitta information bland alla de nätverk och tjänster som man är medlem i blir bara svårare för varje dag då informationsflödena ständigt ökar. Hur löser man detta och hur kan man på ett enkelt sätt hitta den där filen man råkade förlägga någonstans på nätet för flera månader eller år sedan?

  Det är lugnt, Greplin fixar biffen. Greplin är nämligen en söktjänst som indexerar all information som du skapar på de olika nätverken och tjänsterna som du är medlem i (till exempel Facebook, Twitter och Dropbox). Efter att informationen blivit indexerat och därmed även sökbar så har du din egen sökmotor. Din personliga Google. Att hitta information har aldrig varit enklare.

  Efter att du blivit medlem får du upp välkomstskärmen där du väljer vilka tjänster och nätverk du är medlem i.

  Greplin welcome

  Därefter tar det några minuter innan allt har blivit indexerat. Sedan är det bara att börja söka bland allt innehåll. Det finns ett antal filtreringsmöjligheter, bland annat kan du filtrera efter nätverk/tjänst och även kategorier. Än så länge är tjänsten i privat beta och antalet anslutna tjänster är rätt begränsade, men det är i alla fall lätt att få ett konto. 4 tummar upp.

  Greplin

  PS. Greplin har även en extension till Google Chrome

  Skapa ett White Label CMS med WordPress

  Självklart ska du ha ett white label CMS som gör att du kan branda och personalisera ditt CMS. De flesta leverantörer av CMS idag erbjuder ofta någon möjlighet att göra detta (och om inte så borde ni kanske se över valet av CMS).

  FirstClass Login

  Sitter ni med WordPress så brandar och personaliserar ni enklast installationen med pluginet “White Label CMS”  som inte bara låter dig branda Worpress med egen logga, men tillåter dig att både anpassa menyer så väl som widgetar beroende på användarroll.

  White Label WordPress

  Har du lyckats missa detta mysiga plugin så rekommenderar jag en nedladdning A.S.A.P. Du hittar det här.

  1 2  Scroll to top